1000 gün sonra tahliye sevinci

Haber Merkezi – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre, 28 Şubat davası hükümlülerinin kalan cezaları “sağlık sorunları” nedeniyle kaldırıldı. 28 Şubat hükümlüsü dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan (84) ile Emekli Org. Fevzi Türkeri (82), Emekli Korgeneral Yıldırım Türker (82), Emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak (78), emekli orgeneral Çevik Bir (85), Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak (77) ve Aydan Erol’un kalan cezalarının kaldırılması için Adli Tıp’ın “sürekli hastalık” ve “bunama” raporları gerekçe gösterildi.

‘Adalet hepimize lazım’

Karar sonrası emekli Orgeneral Doğan, İzmir 1 No’lu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki işlemlerin ardından cezaevinden çıktı. Doğan’ı eşi Nilgün Doğan, akrabaları ve arkadaşları karşıladı. Cezaevi çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Doğan, şunları söyledi: “Son 15 yılımın yarısını hapishanede, yarısını da davalarla boğuşarak geçirdim. Adalet hepimiz için lazım. Şunu da ifade edeyim ki televizyonlarda bir aftan bahsediliyor. Af söz konusu değil. Doğrudan doğruya anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç olarak yerine getirilmesidir. Anayasa’nın 104’üncü maddesinde cumhurbaşkanının görev ve yetkileri yazılmıştır. Bu görevlerden biri de Adli Tıp tarafından verilmiş rapora göre sürekli hastalık ve kocamışlık halinde olanlar bırakılır. Kaldı ki emsal durumda olanlar daha evvel bırakıldı.”

‘Sağlığı gitti’

Doğan’ın eşi Nilgün Doğan da buruk bir sevinç yaşadığını belirterek “Bana herkes telefon açıyor, görünce ‘Gözünüz aydın olsun’ diyorlar ama çok geç gelmiş bir göz aydın. Bir sürü generali haksız, hukuksuz yere içeriye attılar. Eşim yürürken mutlaka yanında birisinin yardımını almak durumunda, sağlığı tamamen elinden gitti” ifadelerini kullandı.
Doğan, sağlık sorunları nedeniyle 1 Mart’ta hastaneye kaldırılmıştı. Hastaneden 22 Nisan’da taburcu edilen 84 yaşındaki Doğan cezaevine gönderilmişti.

‘Geç de olsa çıktık’

Eski Orgeneral Fevzi Türkeri, emekli Korgeneral Yıldırım Türker, emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak ve emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, Sincan Ceza İnfaz Kurumundan tahliye edildi. Cezaevi içerisinden minibüsle dışarıya getirilen Türkeri, Türker, Özkaynak ve Özkasnak’ın yakınları gözyaşı döktü. Karşılamada emekli Orgeneral Hurşit Tolon da bulundu. Cezaevi çıkışında açıklama yapan Özkaynak, “1 sene geç de olsa çıktık. Başta CHP Genel Başkanı Özgür Özel olmak üzere milletvekillerine, ziyarete gelen milletvekillerine, basının çok değerli muhabirlerine ve köşe yazarlarına çok çok teşekkür ediyoruz. Sağlık durumum iyi değil, böbrek hastası oldum, kalp hastasıyım, şeker hastasıyım, yüksek tansiyon var, her şey var. Bakalım dışarıda muayene olacağım” ifadelerini kullandı.

‘Bize sahip çıkmadılar’

Arkadaşları geldiği için çok memnun olduğunu da belirten Özkaynak, “Teşekkür ediyorum, bizler için buraya geldikleri için. Yalnız bazı arkadaşlarımız var ki vefayı, İstanbul’da bir semt olarak görüyorlar. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki personel tek bir mektup göndermedi veya bir telefonla aranmadım. Hiçbir şekilde bize sahip çıkmadı” dedi. Özkasnak, “Torunumu, eşimi ve çocuklarımı gördüğüm için çok mutlu oldum. Sağlık durumum idare eder” diye konuştu.. Türker ise, “Çok mutluyuz. Aynı zamanda da üzgünüz. Burada sağlığımızı muhafaza edebilmek için gayret gösterdik. Çok büyük sorunlarımız var” ifadelerini kullandı.

‘Doğru bir adım’

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 28 Şubat davası hükümlüsü eski komutanların kalan cezalarını kaldırma kararını sosyal medya hesabından değerlendirdi. Özel paylaşımında, “İleri derecede hastalıkları bulunan hükümlü generaller Çetin Doğan, Çevik Bir, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak’ın cezalarının kaldırılma kararları gecikmiş ama doğru bir adımdır. Ailelerinin gözü aydın” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx