Gediz Deltası Kuraklıkla Mücadele Ediyor

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Gediz Deltası, küresel iklim değişikliği ve kirlilikten olumsuz etkileniyor.

Kütahya sınırlarındaki Murat Dağı’ndan doğan Gediz Nehri, Uşak, Manisa ve İzmir’den geçiyor, verimli tarım alanlarının sulanmasında önemli rol oynuyor. Gediz Deltası da 401 kilometre uzunluğundaki nehrin İzmir Körfezi’ne dökülürken oluşturduğu 400 kilometrekare alanı ifade ediyor.

Doğal Sit Alanı statüsüne sahip delta, Türkiye’de Ramsar Sözleşmesi ile korunan 14 uluslararası öneme sahip sulak alan arasında yer alıyor.

Türkiye’nin en büyük kıyı sulak alanlarından biri olan bölge başta flamingolar olmak üzere birçok kuş ile canlı türüne ev sahipliği yapıyor.

“En büyük tehdit kuraklık”

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halil Şen, AA muhabirine, deltanın Ege Bölgesi için hem tarımsal sulama hem de biyoçeşitlilik açısından kritik bir önem taşıdığını söyledi.

Şen, iklim değişikliği nedeniyle bölgede sıcaklıkların arttığını, rüzgarların kuvvetlenmesiyle denizin tuzlu suyunun nehrin iç kesimlerine ilerlediğini ve yağışların azaldığını belirterek, bu durumun canlı türleri ve popülasyonlarında azalmaya neden olduğunu ifade etti.

Bölgedeki en büyük tehdidin kuraklık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şen, “Deltada ciddi bir tatlı su sıkıntısı var. Özellikle seddelerin bozulması, deniz suyunun iç kesimlere ilerlemesine ve mikroiklim değişikliklerine yol açıyor. Bu sorunun giderilmesi için öncelikle seddelerin güçlendirilmesi ve bölgeye tatlı su girdisinin sağlanması gerekiyor. Bu konuda, valilik bünyesindeki Mahalli Sulak Alan Komisyonu’nun çalışmaları sürüyor. Alınan kararların uygulanmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Şen, deltada kuşların çoğunun sazlıkların arasına yuva yaptığına dikkati çekerek, kuraklık nedeniyle sulak ve bataklık alanların kurumasının kuş türlerinin bölgede kalma süresini ve üremesini doğrudan etkilediğini ifade etti.

Nehirdeki kirliliğinin denize kadar taşındığını belirten Şen, “Gediz Nehri, kaynağından denize döküldüğü noktaya kadar birçok dış etkeni bünyesinde barındırıyor. Özellikle sanayi bölgelerinden geçerken kirliliği de alıyor. Bu durum zamanla denizle buluşan noktada kirlilik ve alüvyon birikimine yol açarak iç kesimlere kadar su döngüsünü olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Şen, dünyadaki canlıların yüzde 40’ının sulak alanlarda yaşadığını, bölgenin gelecek nesillere aktarılabilmesi için gerekli önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Koruma deyince aklımıza, alana hiç dokunulmaması, olduğu gibi bırakılması gibi düşünceler geliyor ancak bu tamamen yanlış. Dünyadaki benzer alanlara baktığımızda uygun şekilde değerlendirilen yerlerin limana, turizm tesislerine veya golf sahalarına dönüştürüldüğünü görüyoruz. Balık yetiştiriciliği, tuz çıkarma, rekreasyon alanlar gibi kullanımlar oldukça yaygın. Eğer bu alanlara hiç dokunmaz, kendi haline bırakırsak, sulak alanlar da insan gibi doğar, büyür ve ölür. Bu nedenle bilinçli müdahalelerle bölgenin sürdürülebilir şekilde korunması gerekiyor.”???????

Related Posts

Tokat’ta silahlı ve bıçaklı kavgada 2 yaralı

Tokat’ın Erbaa ilçesinde çıkan silahlı ve bıçaklı kavgada 2 kişi yaralandı.

Erdoğan istedi demişti… Trump Suriye’ye yaptırımları kaldırdı

Donald Trump, ABD’nin Suriye’ye 2004’ten beri uyguladığı yaptırımları dün kaldırdı. Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da telefonla katıldığı 14 Mayıs’taki Riyad görüşmesinde Devlet Başkanı Şara ile ilk temasının ardından duyurduğu “Suriye’ye yaptırımları kaldırdık” ifadeleri bugün itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.

Filistin yardım paralarıyla lüks araçlar alan sosyal medya fenomeni yargılanıyor

Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan sosyal medya fenomeni Abdelhamid, Filistinliler için topladığı 500 bin Euro ile kendine lüks Mercedes, BMW, 6 tane Rolex saat ve eşine lüks çantalar aldı. Almanya, dini alet eden dolandırıcıyı yakaladı ve tüm mallara el koydu.

Abdullah Gül’den açıklama: ‘Şikayette bulundum’

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den dikkat çekici bir çıkış geldi. Gül, son dönemde yaşanan ve kendisi hakkında dolandırıcılık içerikli videoların dolaşıma girmesiyle ilgili şikayette bulunduğunu açıkladı

Yunanistan cayır cayır yanıyor

Yunanistan’ın Kavala kentinde, Aspri Ammos mevkiinde başlayan büyük orman yangını, bölge halkı ve yetkililer arasında büyük endişeye neden oldu. Yangın, kuru otlar ve yoğun bitki örtüsü nedeniyle hızla yayılarak kontrol altına alınmasını …

İran’da toplu cenaze töreni: 60 Komutan ve bilim insanı toprağa verildi

İsrail’in 13 Haziran’da düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri dahil İranlı üst düzey askeri yetkililer, nükleer bilim insanları ve bazı sivillerin de aralarında olduğu 60 kişi için Tahran’da toplu cenaze törenleri gerçekleştirildi.