Haham Yusuf Hamra 33 Yıl Sonra Şam’a Döndü

Suriye’den 1992’de zorla göç ettirilen Yahudi haham Yusuf Hamra, 33 yıl sonra Şam’a geldi.

1992 yılında ülkeden zorla göç ettirilen Yahudiler, Beşşar Esed rejiminin düşmesinin ardından ülkeye dönmeye başladı.

Suriyeli haham Yusuf Hamra ve beraberindeki Yahudiler, Şam’ın tarihi bölgelerinde bulunan Frenc ve Raki kiliseleri, İbn Meymun Yahudi Okulu ve iç savaş sırasında büyük ölçüde yıkılan Cobar Sinagogu’nu ziyaret etti.

Suriye’deki Yahudi cemaatinin eski liderlerinden Haham Yusuf Hamra, AA muhabirine, 33 yıl sonra Şam’daki evine döndüğünü söyledi.

Mahallesini ve sinagogları ziyaret eden Hamra, “Kendi ellerimle inşa ettiğim evimi tanıyamadım, ancak asıl değişen ülke oldu.” dedi.

Hamra, Suriye’deki insanların halen aynı sıcaklığa sahip olduğunu söyledi.

1992 yılında ailesiyle birlikte Suriye’den ayrıldığını belirten Hamra, “Şam’a dönmek için bir buçuk yıldır çaba gösteriyordum ancak Suriye’nin devrik rejimi izin vermedi.” diye konuştu.

Hamra, Batı’daki Yahudilere seslenerek, “Suriye’ye gelin kendi gözlerinizle görün. Belki fikriniz değişir ve geri dönmek istersiniz.” çağrısında bulundu.

Suriye Acil Müdahale Ekibi Direktörü Muaz Mustafa ise 33 yıl sonra ilk Yahudi heyetinin Suriye’ye döndüğünü söyledi.

Yeni hükümetin tüm Suriyelilerin ülkeye dönüşünü desteklediğini belirten Mustafa, “Suriye’de çok az Yahudi kaldı. Sinagogları yeniden inşa etmek ve yaptırımları kaldırmak için uluslararası toplumu harekete geçirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki Suriye Yahudilerine mesaj veren Mustafa, “Vatanınız güvende, geri dönebilirsiniz.” çağrısında bulundu.

1992 yılında Hafız Esed rejimi tarafından zorla göç ettirilen 5 binden fazla Yahudi, Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yerleşmek zorunda kalmış ve yıllarca geri dönememişti.

Beşşar Esed de geçen yıllar boyunca Yahudilerin Suriye’ye dönüşüne izin vermemiş ve mülklerine el koymuştu.

Related Posts

ABD’nin üst düzey politikacı ve temsilcileri serbest bırakılan Rümeysa Öztürk’e basın toplantısında eşlik etti

Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle yaklaşık 6 haftadır gözaltında tutulmasının ardından serbest kalan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, eğitim gördüğü Massachusetts eyaletine döndü. Kefaletle serbest bırakıldığı gün avukatlarıyla geceyi Louisiana’da geçiren Öztürk, ilk uçakla Boston’daki Logan Airport havalimanına indi. Öztürk’ü havalimanında karşılamaya gelen ABD Senatörü Ed Markey, Kongre Üyesi Ayanna Pressley ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatları da Türk öğrenciyi basın toplantısında yalnız bırakmadı.

Putin’den 3. kez ateşkes ilanı! ‘Görüşmeler İstanbul’da yapılsın’

Putin konuşmasında “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yarın bir görüşme planladıklarını söyleyerek, “Türkiye barış için çok çabaladı. 15 Mayıs Perşembe günü İstanbul’da görüşmelere hemen başlamayı öneriyoruz.” dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin …

Netanyahu’nun koalisyonu anketlerde dibe çakıldı

Terör devletinin Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğinde kurulan İsrail’in 37. koalisyon hükümeti, Yemen’deki Husilerin Tel Aviv’de bulunan Ben Gurion Havalimanı’nın vurmasının ardından anketlerde ciddi düşüş yaşadı. İşgalci İsrail’de çokça konuşulan durum, beraberinde Netanyahu hükümetinin ‘gidici’ olduğu iddialarını da getirdi.

Son Dakika | Pakistan ile Hindistan ateşkes ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Pakistan arasında tam anlamıyla bir ateşkese varıldığını duyurdu. Trump açıklamasında şunları söyledi: “Hindistan ve Pakistan’ın tam bir ateşkes konusunda anlaştığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum.”Bu …

Ahmet Ercan, İstanbul depremi için ‘tarih aralığı’ verdi: Büyüklük tahminini açıkladı

Yer bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı son çalışmasına ilişkin dikkat çeken veriler paylaştı.

İmamoğlu erişim engeli kararı verilen uluslararası X hesabından paylaşım yaptı: Sesimizden korkuyorlar

İmamoğlu erişim engeli kararı verilen uluslararası X hesabından paylaşım yaptı: Sesimizden korkuyorlar