6 küp Grönland buzu 100 dolar

Grönland Buzu: Dubai’nin Yeni Lüks Trendi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin “ekonomik güvenliğini” artırmak için satın almak istediği Grönland’da buz ihracat kalemi haline geldi. Özellikle Dubai gibi şehirlerde bu özel buz ile yapılan içkiler servet değerinde: Örneğin 6 küp Grönland buzu 100 dolara, bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal olabiliyor.

İki yıl önce kurulan Grönland merkezli Arctic Ice adlı girişim, 100.000 yıllık olduğu iddia edilen buz kütlelerini batı kıyısındaki fiyortlardan vinçlerle çıkartıyor. Daha sonra da testereyle kesip soğutmalı konteynerlere yerleştiriyor. Ardından bu buzlar, yaklaşık beş haftalık bir gemi yolculuğuyla Dubai’ye gönderiliyor. Dubai’de özel soğutmalı kutulara konulan bu buzlar “daha saf ve daha yavaş eriyen” özellikleri sayesinde lüks barlar ve gece mekanlarında satılıyor.

Bakteri barındırmıyor

Dubai’nin finans bölgesindeki lüks restoran Nahaté’de sunulan bir içki olan “Desert Whisper”, bu buzlarla hazırlanıyor ve yaklaşık 48 dolara satılıyor. Daha da ileri gidenler için, 18 yıllık tek malt İskoç viskisiyle hazırlanan içkiler, 800 dirheme (yaklaşık 218 dolar) kadar çıkabiliyor.

Fransız girişimci Valentin Pinault, “Bu buzlar içkimi sulandırmadan soğutuyor ve bakteri barındırmıyor. Gerçekten saf,” diyerek bu yeni lüks trendine övgüde bulundu. Ancak bilim insanları bu hikâyeye temkinli yaklaşıyor. Dartmouth Üniversitesi’nden buzul bilimci Mathieu Morlighem, buzun kesin yaşını belirlemenin neredeyse imkânsız olduğunu söylüyor.

Morlighem, “Evet, buz tabakaları zamanla sıkışır ama hangi katmanın kaç yaşında olduğunu bilmek kolay değil,” diyor.

13 lisans verildi

Buna rağmen Grönland hükümeti buz sektöründeki potansiyelin farkında. Son yıllarda 6 şirkete toplam 13 buz ve su toplama lisansı verdi. Grönland Ticaret Bakanı Naaja Nathanielsen, “Su ve buz, ülkemiz için büyük bir ekonomik fırsat olabilir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Uluslararası kuruluş Türkiye’nin kredi notunu açıkladı! İmamoğlu vurgusu dikkat çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Türkiye’nin kredi notlarını BB-/B olarak teyit etti, görünümü ise “durağan” olarak belirledi.

Cem Boyner’in babası, TÜSİAD’ın kurucularından Osman Boyner yaşamını yitirdi

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından, iş insanı Cem Boyner’in babası Osman Boyner 99 yaşında hayatını kaybetti.

IEA Başkanı’ndan kritik mineral tedarikinde “tekelleşmenin” engellenmesi çağrısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin imalatında kullanılan bakır ve çinko gibi kritik minerallerin tedarikinin bir veya iki ülkenin tekelinde olduğunu söyleyerek, “Temiz enerjide çeşitlilik olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Belli bir ülke, bu kaynakların çok büyük bir kısmını eli altında tutarsa, bu gerçekten önemli bir risk olabilir.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir