Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden Jeolog, Devasa Bir Tektonik Plaka Keşfetti

Utrecht Üniversitesi’nden jeolog Suzanna van de Lagemaat, Pasifik Okyanusu’nun dörtte biri büyüklüğündeki, uzun süredir kayıp olduğuna inanılan devasa bir tektonik plakayı dijital ortamda yeniden keşfetti.

Yapılan araştırmalara göre, Dünya’nın manto tabakasındaki sıcaklık ve bileşimdeki anomaliler incelenerek, on yıldan fazla bir süre önce “Pontus Plakası”nın varlığı öngörülmüştü.

Son saha çalışmaları ve ileri jeolojik modellemeler sayesinde, Filipinler’e yakın eski dalma bölgelerinin izleri takip edilerek, kayıp plakanın belirgin olmayan sınırları netleştirildi.

Tektonik plakalar, Dünya’nın dış kabuğunu oluşturan büyük bloklardır ve konveksiyon akımlarıyla hareket ederler. Bu hareketler, yeryüzünde depremlerden volkanik aktiviteye kadar birçok jeolojik olayı tetikler.

Van de Lagemaat ve ekibi, Japonya’dan Yeni Zelanda’ya kadar geniş bir coğrafyada topladıkları sismik ve kayaç verilerini, gelişmiş bilgisayar destekli haritalama araçlarıyla bir araya getirmiştir.

Yapılan çalışma, mantoda bulunan sıcaklık anormallikleri ve mikroskobik kimyasal izler aracılığıyla, kayıp bir megaplakanın varlığını güçlü bir şekilde belgelemiştir.

Çalışmanın sonuçları, Pontus Plakası’nın kalıntılarının Kuzey Borneo, Palawan Adası ve Güney Çin Denizi’ndeki bazı parçalar halinde “geri getirildiğini” göstermektedir.

Bu keşif ile birlikte, bölgenin Panthalassa ve Tethys okyanuslarını şekillendirme süreci hakkında önemli bir jeolojik hikaye daha aydınlanmış oldu.

Gondwana Research dergisinde yayımlanan bu çalışma, yerkabuğunun derin tarihine ışık tutarken, kayıp plakaların izini sürebilmenin dijital ve saha çalışmalarının bir araya gelerek çığır açıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

Related Posts

Yapay zeka mühendisi şantajla tehdit etti: Eşi üzerinden gözdağı verdi

Yapay zeka teknolojilerinin sınırları giderek tartışılır hale gelirken, sektörün önemli markalarından Anthropic’in yeni modeli Claude Opus 4’le ilgili tespit edilen bir vaka, bilim kurgu senaryolarını aratmadı… Model, işine gelmeyen bir durumda mühendisleri şantajla tehdit etti.

Karşıyaka’da Ferdi krizini Ergüllü çözdü

TFF 3’üncü Lig’de üst üste ikinci kez Play-Off’tan 2’nci Lig hedefine ulaşamayan Karşıyaka’da takımın altyapı patentli yıldızı Ferdi Burgaz’ın serbest kalmasını Başkan İlker Ergüllü önledi.

AirPods’unuzun detaylı ayarlarını biliyor musunuz?

Apple’ın 2016’da piyasaya sürdüğü AirPods, kısa sürede dünya çapında vazgeçilmez bir kulaklık haline geldi. Kablosuz kulak içi tasarımı, kolay kullanımı ve Apple ekosistemiyle kusursuz uyumu sayesinde AirPods serisi, hem standart hem de Pro modelleriyle yıllar içinde sürekli gelişti.

Samsung’un çok sayıda modeli son büyük güncellemesini alacak

Samsung’un uygun fiyatlı akıllı telefon serisi olan Galaxy A14 kullanıcıları için sevindirici bir gelişme yaşandı.

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …