Diyarbakır’daki STK’lardan “süreç” temasları: Güven artırıcı adımlar atılmalı

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Özlem Külahçı Tanaman, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, “Kapsamlı, kalıcı ve adil bir barışa ulaşmak mümkündür. Sürecin başarıya ulaşması için güven artırıcı adımların atılması büyük önem taşımaktadır. Karşılıklı güvenin sağlanması ve barış sürecinin güçlendirilmesi için hükümetin gerekli adımları atarak bütün toplumsal kesimleri sürece dahil etmesi ve barışın toplumsallaştırılmasını sağlamak için ihtiyaç duyulan hukuksal alt yapıyı inşa etmesi gerekmektedir” dedi.

Aralarında Baro, Tabip Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, İnsan Hakları Derneği gibi 123 kuruluşun yer aldığı Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin TBMM’deki çağrısının ardından DEM Parti Heyetinin İmralı’da yapılan görüşmelerle devam eden sürece ilişkin Ankara’da siyasi parti temsilcileriyle görüştü.  

Platform üyeleri, Diyarbakır Barosu’nda düzenledikleri basın toplantısıyla temaslarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Özlem Külahçı Tanaman, özetle şunları söyledi:

”Kürt Meselesinin diyalog yolu ile çözümü konusunda gelişecek sürecin destekçisi ve takipçisi olacağımızı, gelişecek sürecin kalıcı barışa ulaşması konusunda Diyarbakır ve bölge kentlerinde çok ciddi bir talep ve beklenti olduğunu, sürecin siyasi kaygılardan uzak, evrensel insan haklarını esas alan bir perspektif ile yürütülmesi gerektiğini, kayyım atama yetkisini içeren yasa metninin iptal edilmesi gerektiğini, demokratik siyasetin önünü tıkayan gözaltı ve tutuklanmaların son bulması gerektiğini, anadilin eğitim ve kamusal alanda kullanımı önündeki engellerin ortadan kaldırılması için yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini, sivil ve demokratik anayasa yapım sürecinin bir an önce başlatılmasını, Suriye’de Esad sonrası yaşanacak yeni süreçte Kürtlerin de varlığının kabul edilmesi gerektiğini ve askeri operasyonların sonlandırılmasını, Anayasa Mahkemesi ve AİHM tarafından verilen ihlal kararlarının yerel mahkemelerce uygulanmasının önündeki engellerin kaldırılmasının yeni gelişecek sürece katkı sunacağını tüm muhataplarımıza ilettik.”

DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEM Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ile genel başkanlık ve beraberindeki heyetleri ile yapılan görüşmelerde yeni gelişecek sürece ilişkin desteklerini sunmalarını ilettiklerini söyleyen Tanaman, diye konuştu.

”Kapsamlı, kalıcı ve adil bir barışa ulaşmak mümkündür. Sürecin başarıya ulaşması için güven artırıcı adımların atılması büyük önem taşımaktadır” diyen Tanaman, “Karşılıklı güvenin sağlanması ve barış sürecinin güçlendirilmesi için hükümetin gerekli adımları atarak bütün toplumsal kesimleri sürece dahil etmesi ve barışın toplumsallaştırılmasını sağlamak için ihtiyaç duyulan hukuksal alt yapıyı inşa etmesi gerekmektedir. Türkiye’nin bu çatışma ortamından ve şiddet kısır döngüsünden kurtulması ancak barış umudunu büyütmekle mümkün olacaktır.  Onurlu ve adil bir barış için; bütün siyasi partilere, tüm sendikalara, meslek odaları ve birliklerine, hak örgütlerine, kadın derneklerine, barış inisiyatiflerine, aydınlara, yazarlara, gazetecilere Kürt meselesinin diyalogla çözümü ve ülkede barışın tesisi için çaba göstermeye, katkı sunmaya ve sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz” ifadesini kullandı. (ANKA)

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Cezaevindeki Ümit Özdağ’ı uyarmıştı: CHP’li Tuncay Özkan hakkında soruşturma başlatıldı

TIKLAYIN – Dünyanın en iyi tatlıcıları açıklandı: Listede 2 Türk markası var

TIKLAYIN – İstanbul’da 253 otel kapatılacak: En çok otel kapatılacak bölge Beyoğlu

TIKLAYIN – Prof. Dr. Şengör’den “İstanbul depremi” açıklaması: 7 metreyi bulan dalgalar oluşacak, korkunç olacak ve emin olun tedbir alınmadı!

TIKLAYIN – Taksici kâbusu; Martı TAG sürücüsünün yaşadığı dehşet kamerada: Her şeyimi veririm, yalvarıyorum abi, Allah rızası için!

TIKLAYIN – AKOM tarih verdi: İstanbul’a kar geliyor

Related Posts

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu nasıl?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizinden dolayı 10 gündür yoğun bakımda. Tedavisine dair son durumu kızı Ceren Önder paylaştı.

Kütahya’da art arda depremler: İki ilçede okullar bugün tatil

Kütahya’nın Simav ilçesinde en büyüğü 4,6 olmak üzere 4,5 ve 3,9 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Simav ve çevresindeki köyler ile Pazarlar’da okullar bugün tatil edildi.

Telefonlara bildirim geldi: Deprem tahmini mi yoksa uyarı mı?

Çarşamba günü öğle saatlerinde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2’lik deprem öncesinde bazı telefonlara sarsıntı başlamadan saniyeler önce deprem uyarısı geldi. Bu da birçok soruya neden oldu. Cep telefonu sinyali, depremin merkez üssünden uzak kullanıcılara, sarsıntıdan önce ulaşıyor. Sistemin nasıl çalıştığını Teknoloji Uzmanı Ahmet Can ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz anlattı.

Son dakika Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 24 Nisan 2025

Son dakika Amasya deprem haberleri..Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya Kandilli ve AFAD son depremler.. 24 Nisan 2025 Amasya deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Amasya’da? Amasya son deprem büyüklüğü ne kadar? Amasya’da ve Amasya yakınındaki depremler nelerdir? Amasya’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Amasya canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Amasya deprem haberleri.. Amasya’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Amasya’da deprem mi oldu? Deprem Amasya’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Amasya’da nerede deprem oldu? Amasya deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Deprem riski bitti mi, tehlike var mı? Prof. Dr. Okan Tüysüz’den açıklama

İstanbul dün öğle saatlerinde 6,2 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Peki deprem riski bitti mi? Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremin düşük ivmeli bir deprem olduğunu belirterek kırılan fayın üzerinde stresin boşaldığını söyledi.

İstanbullulara acil çağrı: Gelecek dönüşüme bağlı

Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. İstanbul’da 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi ya da dönüştürülmesi gerektiği söyleyen uzmanlar, acele edilmesi konusunda uyarıyor. Uzmanlar, kentte acilen yıkılması gereken 600 bin konut olduğunu kaydediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir