İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Mississippi Üniversitesi Araştırması: Tarçının Vücut Üzerindeki Etkileri

Mississippi Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, tarçının ana bileşeni olan sinnamaldehitin vücut üzerindeki etkilerini incelemeye aldı.

Food Chemistry dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sinnamaldehit, bazı ilaçların vücutta parçalanma sürecini hızlandırabilecek reseptörleri aktive edebiliyor. Bu durum, ilaçların etkisini beklenenden daha kısa sürede yitirmesine ve tedavi sürecinin sekteye uğramasına neden olabilir.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Dr. Bill Gurley, sinnamaldehitin belirli reseptörleri aktive edebileceğini ve potansiyel bir ilaç etkileşimi riski taşıdığını belirtti. Ancak kesin sonuçlara varabilmek için klinik çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler, özellikle diyabet, hipertansiyon, HIV, artrit veya kanser gibi hastalıklar için düzenli ilaç kullananlar, tarçın takviyesi almadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalıdır.

Çin Tarçını ve Seylan Tarçını Arasındaki Fark

Araştırmada, tüm tarçın türlerinin aynı risk seviyesine sahip olmadığına dikkat çekildi. Özellikle Çin tarçını, yüksek miktarda kumarin içerdiği için kanı incelten özelliktedir ve antikoagülan ilaç kullananlar için ciddi sağlık riskleri taşıyabilir. Oysa Seylan tarçını, düşük miktarda kumarin içerir ve daha güvenli kabul edilir.

Dr. Amar Chittiboyina, Seylan tarçının daha az risk taşıdığını ancak doz aşımı veya bilinçsiz tüketimin dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Araştırmaya katılan Dr. Shabana Khan, takviyelerin hastalıkları tedavi etmek amacı taşımadığını vurgulayarak, reçeteli ilaçlarla birlikte takviye kullanmadan önce sağlık uzmanına danışılması gerektiğini vurguladı.

Tarçın, genellikle kan şekeri, kalp sağlığı ve iltihapla mücadelede faydalı bir bileşen olarak bilinse de, aşırı ve yoğun şekilde tüketildiğinde tam tersi sonuçlara neden olabilir. Dr. Gurley, özellikle kronik hastalığı olan kişilerde yüksek dozda tarçın kullanımının riskli olabileceğini belirtti.

Araştırma, tarçın yağının yemeklerde veya kozmetik ürünlerde kullanımının herhangi bir risk barındırmadığını belirtirken, marketlerdeki ürünlerin çoğunun Çin tarçını içerdiği konusunda uyarıda bulundu. Tüketicilerin bu farkı bilmeden yaptığı alışverişler, ilaç etkileşimi riskini artırabilir.

The Economic Times, bu çalışmayı “en sağlıklı gıdaların bile yanlış kullanıldığında zararlı olabileceğini hatırlatan önemli bir uyarı” olarak değerlendirdi.

Araştırmacılar, tarçının vücutta nasıl etkileşimlere neden olabileceğini tam olarak anlayabilmek için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Türkiye Afganistan mı oluyor?

Sağlık yasası içerisinde komisyonda büyük tartışmalar olmasına rağmen, tıbbi kenevire izin veren yasa CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve Dr. Aylin Yaman’ın sert konuşmalarına rağmen Meclis’ten geçti. Uzmanlar madde bağımlılığına dair endişelerini paylaştı.

Tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı? Hangisi daha sağlıklı

Yıllardır süregelen tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı daha sağlıklı sorusuna beslenme uzmanları açıklık getirdi.

Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde yürüttüğü kronik hastalıkların erken tanısı ve takibine yönelik çalışmalar kapsamında önemli sonuçlar elde etti.

Uzmanı uyardı: D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi.