Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden Jeolog, Devasa Bir Tektonik Plaka Keşfetti

Utrecht Üniversitesi’nden jeolog Suzanna van de Lagemaat, Pasifik Okyanusu’nun dörtte biri büyüklüğündeki, uzun süredir kayıp olduğuna inanılan devasa bir tektonik plakayı dijital ortamda yeniden keşfetti.

Yapılan araştırmalara göre, Dünya’nın manto tabakasındaki sıcaklık ve bileşimdeki anomaliler incelenerek, on yıldan fazla bir süre önce “Pontus Plakası”nın varlığı öngörülmüştü.

Son saha çalışmaları ve ileri jeolojik modellemeler sayesinde, Filipinler’e yakın eski dalma bölgelerinin izleri takip edilerek, kayıp plakanın belirgin olmayan sınırları netleştirildi.

Tektonik plakalar, Dünya’nın dış kabuğunu oluşturan büyük bloklardır ve konveksiyon akımlarıyla hareket ederler. Bu hareketler, yeryüzünde depremlerden volkanik aktiviteye kadar birçok jeolojik olayı tetikler.

Van de Lagemaat ve ekibi, Japonya’dan Yeni Zelanda’ya kadar geniş bir coğrafyada topladıkları sismik ve kayaç verilerini, gelişmiş bilgisayar destekli haritalama araçlarıyla bir araya getirmiştir.

Yapılan çalışma, mantoda bulunan sıcaklık anormallikleri ve mikroskobik kimyasal izler aracılığıyla, kayıp bir megaplakanın varlığını güçlü bir şekilde belgelemiştir.

Çalışmanın sonuçları, Pontus Plakası’nın kalıntılarının Kuzey Borneo, Palawan Adası ve Güney Çin Denizi’ndeki bazı parçalar halinde “geri getirildiğini” göstermektedir.

Bu keşif ile birlikte, bölgenin Panthalassa ve Tethys okyanuslarını şekillendirme süreci hakkında önemli bir jeolojik hikaye daha aydınlanmış oldu.

Gondwana Research dergisinde yayımlanan bu çalışma, yerkabuğunun derin tarihine ışık tutarken, kayıp plakaların izini sürebilmenin dijital ve saha çalışmalarının bir araya gelerek çığır açıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

Related Posts

NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan Türk şirketi, araçların emisyonlarını %85 azaltacak

Tipik bir binek araç yılda yaklaşık 4,6 ton karbon emisyonu salımı yaparken; NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan yerli şirketin geliştirdiği yeni nesil teknoloji, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü. Cumhurbaşkanı …

Siber saldırılar başladı: Türkiye de etkileniyor

Sabaha karşı İsrail’in İran’a başlattığı saldırı dünyanın gündemine oturdu. Siber saldırı da başladı. Türkiye de internet hızı etkilenen ülkeler arasında yer aldı.

Genetik veri devinde kriz: Müşteriler bilgilerini sildirmek için yarışa tutuştu

Kişisel genetik test şirketi 23andMe, iflas koruma başvurusunun ardından büyük bir veri gizliliği kriziyle karşı karşıya. Şirketin geçici üst yöneticisi Joseph Selsavage’ın Kongre’ye bildirdiğine göre, 1.9 milyon kullanıcı, yani tüm müşteri tabanının …

iPadOS 26 hangi iPad’lere gelecek?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da iPad kullanıcılarını yakından ilgilendiren büyük bir güncellemeyle karşımızda: iPadOS 26. Yeni sürüm, performans iyileştirmeleri ve yepyeni özelliklerle iPad deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Ancak bu güncellemeden herkes yararlanamayacak.

V8 efsanesi geri dönüyor

Amerikan otomobil devi Stellantis, elektrikli motorlara geçiş sürecinde emekliye ayırdığı V8 Hemi motorunu yeniden üretim hattına sokma kararı aldı. Bu dönüş, özellikle ABD pazarındaki geleneksel motor tutkunlarının baskıları, şirket içi değişimler …

Alibaba’nın yapay zeka modeli testlerde DeepSeek’i geride bıraktı

Çinli teknoloji şirketi Alibaba’nın yapay zeka modeli “Qwen3″ün, performans testlerinde DeepSeek’i R1 modelini geride bıraktığı bildirildi.