On optik saat, altı ülke ve tek bir amaç: Zamanı yeniden tanımlamak!

Avrupa Ülkelerinden Bilim İnsanları Optik Saatlerle Zamanı Ölçüyor

Avrupa’dan altı farklı ülkenin bilim insanları, zamanı bugüne kadar görülmemiş bir hassasiyetle ölçmek amacıyla yürütülen önemli bir projede bir araya geldi. Ekip, son derece hassas çalışan on optik saati eş zamanlı olarak karşılaştırarak bu alanda şimdiye dek gerçekleştirilen en büyük çaplı deneylerden birine imza attı.

Atom saatlerinin daha gelişmiş bir versiyonu olan optik saatler, atomların enerji seviyeleri arasında gerçekleşen geçişleri lazerle ölçerek zamanı belirliyor. Bu sayede, geleneksel sezyum saatlerine kıyasla çok daha kesin sonuçlar verebiliyorlar. Teorik olarak bu saatler, milyarlarca yıl çalışsalar bile yalnızca bir saniyelik sapma gösteriyor.

Yapılan deneyde, optik saatler arasında toplam 38 frekans oranı ölçümü yapıldı. Bu ölçümlerden dördü daha önce hiç denenmemişti; birçok ölçüm ise bugüne kadar elde edilen en yüksek hassasiyet düzeyini yakaladı. Bu çalışma, gelecekte zamanı tanımlamak için kullanılacak standartların optik saatler lehine değişebileceğine dair güçlü bir işaret olarak görülüyor.

İngiltere Ulusal Fizik Laboratuvarı’ndan Helen Margolis, bu tür saatlerin yalnızca bilimsel değil, günlük yaşam açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor: “Bu hassas zaman sinyalleri, GPS sistemlerinden finansal işlemlerin eşzamanlı yürütülmesine kadar pek çok alanda kritik rol oynuyor.

Ancak saatleri birbirine bağlamak, sanıldığı kadar kolay olmadı. Araştırmacılar, saatler arasında bağlantı kurmak için iki yöntem kullandı: GPS sinyalleri ve özel olarak döşenen optik fiber hatlar. GPS sinyalleri her saatin konumuna ulaşabilse de, sinyaldeki bozulmalar nedeniyle istenen hassasiyet elde edilemedi. Buna karşılık, Fransa, Almanya ve İtalya’daki laboratuvarlar arasında kurulan optik fiber hatlar, daha kısa mesafelerde çalışabilmelerine rağmen çok daha düşük belirsizlikle ölçüm yapılmasına olanak tanıdı. Aynı binada bulunan saatler ise kısa fiber kablolarla birbirine bağlanarak daha da hassas sonuçlar verdi.

Çalışmanın yayımlandığı bilimsel dergi Optica’da yer alan bilgilere göre, araştırmacılar sadece saatlerin uyumluluğunu değil, aynı zamanda farklı sistemler arasında ortaya çıkan frekans farklılıklarını da inceledi. Bu sayede, potansiyel uyumsuzluklar ve tekrarlayan örüntüler tespit edilmeye çalışıldı. İtalya Ulusal Metroloji Enstitüsü’nden Marco Pizzocaro’ya göre bu deney, optik saatlerin uluslararası zaman standartlarına dahil edilebilmesi için gerekli güvenilirliğe ne kadar yaklaşıldığını ortaya koyuyor.

Projede yer alan bilim insanları, bu çok uluslu sistemi “dağıtılmış bir laboratuvar” gibi tanımlıyor. Yani yalnızca zaman ölçümü değil, aynı zamanda evrenin karanlık maddesi gibi daha temel bilimsel sorulara da yanıt aramada kullanılabilecek bir altyapı oluşmuş durumda.

Saatlerin senkronize edilmesi ve ölçümlerin yürütülmesi ciddi bir hazırlık gerektirdi. NPL’den Rachel Godun, tüm sonuçların beklendiği gibi çıkmadığını ancak bu büyüklükte bir sistemde sorunları tespit etmenin daha kolay olduğunu belirtti. “Bazı tutarsızlıklarla karşılaştık” diyen Godun, kullanılan farklı bağlantı yöntemlerinin bu sorunların kaynağını anlamada büyük katkı sağladığını ifade etti.

Araştırmacılar, bu teknolojinin daha da gelişmesiyle birlikte, gelecekte zamanı tanımlamak için kullanılan resmi saatlerin optik saatlere geçmesi ihtimalini gerçekçi buluyor. Finlandiya’daki VTT MIKES’ten Thomas Lindvall, bu tür koordineli ölçümlerin tutarlılığı artırdığını ve daha güvenilir sonuçlar alınmasını sağladığını vurguluyor.

Related Posts

Yapay zeka görsellerine karşı filtreleme dönemi başlıyor

Alternatif arama motoru DuckDuckGo’nun kullanıcıları, artık arama sonuçlarında yapay zeka ile üretilmiş görselleri görmek isteyip istemediklerine kendileri karar verebilecek.

Android’te sinsi tehlike: Kullanıcıların verilerini çalıyor

Avrupa’nın önde gelen teknoloji üniversitelerinden TU Wien’deki araştırmacılar, Android işletim sistemini hedef alan yeni bir siber saldırı yöntemini açığa çıkardı. “TapTrap” adı verilen bu yöntemle hackerlar, arka planda görünmeyen bir uygulama …

Apple’dan rağbeti arttıracak açıklama! Rakipleri her an hamle yapabilir

Ghibli stili yaratımlardan günlük basit görevlere kadar, her bir yapay zeka işlemi arkaplanda ciddi bir enerji tüketimine neden oluyor. ‘DOĞA DOSTU’ YAPAY ZEKA Tüm bu tabloya karşın teknoloji devleri arasında yer alan Apple, yapay zekasının …

ABD’den Huawei’e yönelik yeni karar

ABD’de yargıç, Çin’in merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin, hakkındaki iddianameye yönelik itirazının reddedildiğini bildirdi.

Otomotiv devi dev fabrikalarını kapatabilir. Kimse tahmin bile edemiyor

Fransız-İtalyan otomotiv devi Stellantis, Avrupa Birliği’nin (AB) karbon emisyon hedeflerine uyum sağlayamaması nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya. Şirketin Avrupa başkanı Jean-Philippe Imparato, Roma’da düzenlenen bir konferansta, AB’nin CO2 …

NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan Türk şirketi, araçların emisyonlarını %85 azaltacak

Tipik bir binek araç yılda yaklaşık 4,6 ton karbon emisyonu salımı yaparken; NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan yerli şirketin geliştirdiği yeni nesil teknoloji, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü. Cumhurbaşkanı …