Prof. Dr. Osman Müftüoğlu sıraladı: 2025’in sağlık trendleri

2025 Sağlık Trendleri ve Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun Değerlendirmesi

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, sağlıklı ve uzun bir yaşam için yapılan temel hedefleri ele alarak, 2025’in muhtemel sağlık trendlerini sıraladı.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet gazetesinde yayımlanan bugünkü yazısında, 2025 yılında beklenen sağlık trendlerine dikkat çekti. Müftüoğlu, gelecek yılın sağlık alanında nasıl bir değişime yol açacağını şu sözlerle aktardı:

Longevity Yaklaşımı

2025’in en önemli sağlık trendi ‘sağlıklı ve uzun bir yaşam arayışı’ yani ‘longevity yaklaşımı’ olacak. Optimal yaşlanma, yaşlanmayı 80’li hatta 90’lı yaşlara erteleyebilme, biyolojik, psikolojik, bilişsel, metabolik, bağışıklık yaşlanmasını kronolojik yaşla dengeleme; yani yaşlılık sürecini mümkünse orta yaş zindeliği ile eşitleyerek yaşam süresi ile sağlık süresini dengeleme hepimizin ana hedeflerinden biri olacak.”

Estetik Yılı

Müftüoğlu, 2025’te beklenen değişimlere ilişkin bilgiler verdi. Müftüoğlu’nun ifadeleri şu şekilde:

Kozmetolojiden ‘kozmetik dermatoloji’ye evrilen estetik kavramı 2025’te ‘estetik biyoteknoloji’ ve ‘hightech nanomoleküler uygulama ve ürünleri’ gibi kavramları da bünyesine alarak büyük değişimlere gebe olacak. ‘Eksozom bazlı kremler, derin estetik/matrix terapi’ gibi yeni kavramlar gündeme gelecek. Ayrıca sağlık otellerindeki geleneksel spa’ların yerini ‘longevity spaları’ alacak.”

Dijital Sağlık Öne Çıkacak

Müftüoğlu, dijital sağlığın önemini vurgulayarak, “Biyolojik geri bildirim cihazları, nöral stimülasyon teknikleri, uyku terapisi yöntemleri ve benzeri dijital teknolojiler 2025’te daha sık tartışılacak. Kısacası Elon Musk’ın ‘nöral çip teknolojisine’ yönelik çalışmalar daha da hızlanacak.” dedi.

 

 

Related Posts

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.

Her gün dondurma yersek ne olur? Bilim cevabını verdi!

Dondurma, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlılarından biri. Ancak her gün tüketildiğinde vücuda nasıl etkileri oluyor? Bilim insanları, düzenli dondurma tüketiminin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabileceğini belirtiyor.