Sadece 136 lira fatura ödüyorlar: Yaz kış kullanılıyor, büyük tasarruf sağlıyor

Güneş Enerjisi Kullanımıyla Erbil’deki Kerdız Köyünde Tasarruf ve Temiz Hava

Irak’ın Erbil kentine bağlı Kerdız köyünde, güneş enerjisi kullanımı sayesinde hem tasarruf sağlanıyor hem de jeneratörlere olan ihtiyaç ortadan kalkarak hava kirliliği azaltılıyor. Kuştepe ilçesindeki bu köydeki 85 evden 50’si, güneş enerjisinden faydalanmaya başlarken, artan bir trend haline geldi.

Elektrik kesintisi ve yüksek masraflardan kurtulan köylüler aynı zamanda jeneratörlerin yarattığı hava kirliliğinden de uzak duruyor.

“BİR SANİYE BİLE ELEKTRİKSİZ KALMADIK”

Kerdız köyü sakini Rızgar Bayiz, bir yıldır güneş enerjisi kullandığını söylerken, “İlk önce masraf oluyor ama daha sonra temiz ve masrafsız. Daha önce devlet ve jeneratör elektriği kullanıyorduk. Böyle bir durumda hem masraflıydı hem de çevreyi kirletiyordu” dedi.

Bayiz, daha önce 10 saat kadar elektrikleri olduğunu aktarırken, bu nedenle güneş enerjisini kullanmaya karar verdiklerini aktarırken, “Güneş enerjisi problemsiz. Bir yıldır bir saniye bile elektriksiz kalmadık. Jeneratörün gazı, yağı, bozulması bunlar hepsi sorundu. Bununla birlikte başında birinin beklemesi gerekiyordu” ifadelerine yer verdi.

“136 LİRA FATURA GELDİ”

Köyde güneş enerjisi kullanmak isteyen hane sayısının da arttığını vurgulayan Bayiz, şu ifadelere yer verdi:

“Bu enerjiyi kullandığımız için devlet elektriğine aylık sadece 5 bin dinar (136 TL) fatura geldi. Çünkü kullanılmasına gerek duyulmuyor. Ayrıca çiftçiler kuyu suyu için de güneş enerjisi kullanıyor.”

Bir diğer köy sakini Ferman Muhammed Hasan da, 6 aydır güneş enerjisi kullandığına dikkat çekerken, “Daha önce gaz ve yağla kullanılan jeneratör çevreyi kirletiyordu. Bu nedenle güneş enerjisini kullanmaya karar verdim” dedi.

Güneş enerjisi sistemleri şirketi sahibi Lezan Halid Sabır ise “Güneş enerjisinin ekonomi, çevre ve sağlık üzerinde etkisi var. Dünyada iş ve sanayi merkezlerinde kullanılan zararlı duman ve maddelerden dolayı ciddi problem yaşanıyor. Güneş enerjisi kar, kış her türlü şartlarda kullanılır” ifadelerine yer verirken, güneş enerjisine talebin arttığını belirterek, ev, şirket ve ticaret merkezlerinin güneş enerjisi kullandığını söyledi.

Related Posts

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu nasıl?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizinden dolayı 10 gündür yoğun bakımda. Tedavisine dair son durumu kızı Ceren Önder paylaştı.

Kütahya’da art arda depremler: İki ilçede okullar bugün tatil

Kütahya’nın Simav ilçesinde en büyüğü 4,6 olmak üzere 4,5 ve 3,9 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Simav ve çevresindeki köyler ile Pazarlar’da okullar bugün tatil edildi.

Telefonlara bildirim geldi: Deprem tahmini mi yoksa uyarı mı?

Çarşamba günü öğle saatlerinde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2’lik deprem öncesinde bazı telefonlara sarsıntı başlamadan saniyeler önce deprem uyarısı geldi. Bu da birçok soruya neden oldu. Cep telefonu sinyali, depremin merkez üssünden uzak kullanıcılara, sarsıntıdan önce ulaşıyor. Sistemin nasıl çalıştığını Teknoloji Uzmanı Ahmet Can ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz anlattı.

Son dakika Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 24 Nisan 2025

Son dakika Amasya deprem haberleri..Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya Kandilli ve AFAD son depremler.. 24 Nisan 2025 Amasya deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Amasya’da? Amasya son deprem büyüklüğü ne kadar? Amasya’da ve Amasya yakınındaki depremler nelerdir? Amasya’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Amasya canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Amasya deprem haberleri.. Amasya’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Amasya’da deprem mi oldu? Deprem Amasya’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Amasya’da nerede deprem oldu? Amasya deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Deprem riski bitti mi, tehlike var mı? Prof. Dr. Okan Tüysüz’den açıklama

İstanbul dün öğle saatlerinde 6,2 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Peki deprem riski bitti mi? Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremin düşük ivmeli bir deprem olduğunu belirterek kırılan fayın üzerinde stresin boşaldığını söyledi.

İstanbullulara acil çağrı: Gelecek dönüşüme bağlı

Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. İstanbul’da 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi ya da dönüştürülmesi gerektiği söyleyen uzmanlar, acele edilmesi konusunda uyarıyor. Uzmanlar, kentte acilen yıkılması gereken 600 bin konut olduğunu kaydediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir