Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

2025 Yılında Türkiye’de Sağlık Kontrolleri

Türkiye genelinde 2025 yılı itibarıyla 24 milyon 800 bin kişi sağlık taramasından geçirildi. Aynı zaman diliminde ise 11 milyon 800 bin kişi düzenli olarak izlem altındaydı. Bu kapsamda 81 bin 269 kişiye hipertansiyon teşhisi konulurken, 232 bin 802 kişiye de diyabet teşhisi konuldu. Erken teşhisin önemi vurgulanarak bu kişilere uygun tedavi ve yaşam tarzı önerileriyle olası komplikasyonların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sağlık alanında önleyici adımlar atmaya devam eden bakanlık, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yönelik risk değerlendirmeleri de gerçekleştiriyor. Bu kapsamda yapılan değerlendirmeler sonucunda 326 bin 506 kişide yüksek risk tespit edildi. Yüksek risk grubundaki bireylere yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi ve gerekli sağlık hizmetlerine yönlendirme gibi koruyucu önlemler uygulanmaya başlandı.

Bakanlık, kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmadan engellenmesi amacıyla yürütülen çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Related Posts

Uzmanı uyardı: D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.