Şehrin göbeğinde 10 aile 6 yıldır ‘unutulmuş’ bir hayat yaşıyor: 100 metrelik alanda kısıldık

İzmit Yeşilova mahallesinde bulunan Zakkum sokak ile Gümüşsuyu sokak sakinleri adeta kent merkezinde unutuldu. Çöpleri alınmayan, evlerinin önü adeta kent çöplüğüne dönen yaklaşık 10 hane, 6 yıldır doğalgaz mücadelesi veriyor. 2019 yılından bu yana İZGAZ’a başvuruda bulunan mahalle sakinleri, bağlantı için gerekli şartları sağladıklarını belirtmelerine rağmen doğalgaz hizmetinden faydalanamıyor.

Yetkililer, mahalledeki yolların imar planında gözükmediği gerekçesiyle doğalgaz bağlantısını onaylamıyor. Vatandaşlar soğuk kış günlerinde mağdur olduklarını belirterek sıkıntılarına geçici çözümler buluyor 

‘İMARLI YOLLAR AÇIK OLMADIĞI İÇİN SİZE DOĞALGAZ VEREMEYİZ’

Doğalgaz altyapısı için zorlu başvuru süreçlerini anlatan mahalle sakinlerinden Tuncay Eski, “İZGAZ’a başvuruda bulundum. 2023 yılında İZGAZ’dan gelen yazıda, planlamalarında böyle bir şey olmadığını söylediler. Buna istinaden ben Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne gittim ama bir netice alamadım. Bize, ‘İmarlı yollar açık olmadığı için size doğalgaz veremeyiz’ diyorlar. 2025 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından şuyulandırma oldu, bu yapılırken mahalle aralarında ki yollar baz alınmadı. Hatanın burada olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple de bana doğalgaz veremeyeceklerini söylüyorlar. İZGAZ’a bu talepte bulundum. İZGAZ o yol imarlı olmadığı için olumsuz cevap verdi” dedi.

Yaşadıkları zorluklara da değinen Tuncay Eski, “Bu evin tuvaleti, banyosu, mutfağı var ben şuan iki odalık bir çözüm buldum gibi. Sabahın 06.00’sında odalarına gittiğimde çocukların üşüdüğünü hissediyorum ve sobayı yakmak zorunda kalıyorum. Sıcak su yok, sobanın üzerinde ki dededen kalma güğümle karşılıyoruz” diye konuştu.

“VATANDAŞ KENDİ ÇÖZÜMÜNÜ KENDİ ÜRETİYOR”

Yaşadıkları mağduriyete değinen mahalle sakinlerinden Ali Eski, “Burası İzmit. Merkez ilçe, merkez mahallerden bir tanesi. 50 metre sağ tarafında, 50 metre sol tarafında doğalgaz var biz bu 100 metrelik alanda kısıldık ve bizde doğalgaz yok. Yol desen zaten çamurlu, çocuklar okula giderken sıkıntı çekiyorlar. Burada en önemli sıkıntımız doğalgaz. Çocuk sabah kalkıyor, sular soğuk ellerini yıkayamıyor, duş alamıyor, odaların bir tanesi sıcak. Tabii buna vatandaş kendi kendine çözüm üretmeye çalışıyor. Bunlar kısa süreli çözümler oluyor. 2019’dan beri başvuru yapıyoruz. Yol, doğalgaz herkese gidiyoruz ama verilen kayda değer bir cevap yok” şeklinde konuştu

“ZENGİN BİRİ OLSA HEMEN DOĞALGAZ GETİRİLİR”

Bölgedeki altyapı çalışmalarına çifte standart uygulandığını öne süren Ali Eski, “İZGAZ bize diyor ki; ‘Resmi yollar açılmadığı için doğalgazı veremiyoruz.’ Rezidanslar yokken biz başvuruyu yapıyorduk. Rezidanslar yapıldı yanına o yolu döktüler ve doğalgazı getirdiler. Ben doğalgaz almak isteyince bana, ‘Burası başkasının malı olduğu için oradan buraya getiremem’ deniliyor. Bu benim sıkıntım değil. İZGAZ, İzmit Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Üçüne de aynı başvuruyu yaptık. Bunu bir şekilde çözüme ulaştırmaları gerekiyor. İZGAZ’a, ‘Bizim doğalgazımızı da resmi yoldan ver diyoruz’, İZGAZ da bize diyor ki; ‘Ara yollar açılmadı.’ Tamam da bunu yapacak olan ben değilim. Kaldı ki ben buraya kepçe getirsem açmaya çalışsam bana hemen ceza yazılır. Şimdi burada zengin birisi olsa hemen gelirsin, doğalgazı verirsin. Yolun bu tarafı yapıldı, rezidans oraya hemen döktün asfaltı verdin doğalgazı. Bu tarafa da rezidans yapıldığı zaman hemen doğalgazı getirecekler. 6 yıl oldu hala odun kömür yakıyoruz.

Sobalı evde yaşamanın zorluklarını anlatan Gökçe Eski ise, “Biz ısınamıyoruz. Ben okuldan geldiğimde elimi yüzümü yıkarken çok donuyorum. Ellerim, yüzüm donuyor. Ellerimi ısıtmak için sobanın yanına gidiyorum ama ellerim yine de çok ısınmıyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu nasıl?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizinden dolayı 10 gündür yoğun bakımda. Tedavisine dair son durumu kızı Ceren Önder paylaştı.

Kütahya’da art arda depremler: İki ilçede okullar bugün tatil

Kütahya’nın Simav ilçesinde en büyüğü 4,6 olmak üzere 4,5 ve 3,9 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Simav ve çevresindeki köyler ile Pazarlar’da okullar bugün tatil edildi.

Telefonlara bildirim geldi: Deprem tahmini mi yoksa uyarı mı?

Çarşamba günü öğle saatlerinde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2’lik deprem öncesinde bazı telefonlara sarsıntı başlamadan saniyeler önce deprem uyarısı geldi. Bu da birçok soruya neden oldu. Cep telefonu sinyali, depremin merkez üssünden uzak kullanıcılara, sarsıntıdan önce ulaşıyor. Sistemin nasıl çalıştığını Teknoloji Uzmanı Ahmet Can ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz anlattı.

Son dakika Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 24 Nisan 2025

Son dakika Amasya deprem haberleri..Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya Kandilli ve AFAD son depremler.. 24 Nisan 2025 Amasya deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Amasya’da? Amasya son deprem büyüklüğü ne kadar? Amasya’da ve Amasya yakınındaki depremler nelerdir? Amasya’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Amasya canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Amasya deprem haberleri.. Amasya’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Amasya’da deprem mi oldu? Deprem Amasya’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Amasya’da nerede deprem oldu? Amasya deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Deprem riski bitti mi, tehlike var mı? Prof. Dr. Okan Tüysüz’den açıklama

İstanbul dün öğle saatlerinde 6,2 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Peki deprem riski bitti mi? Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremin düşük ivmeli bir deprem olduğunu belirterek kırılan fayın üzerinde stresin boşaldığını söyledi.

İstanbullulara acil çağrı: Gelecek dönüşüme bağlı

Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. İstanbul’da 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi ya da dönüştürülmesi gerektiği söyleyen uzmanlar, acele edilmesi konusunda uyarıyor. Uzmanlar, kentte acilen yıkılması gereken 600 bin konut olduğunu kaydediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir