Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu nasıl?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizinden dolayı 10 gündür yoğun bakımda. Tedavisine dair son durumu kızı Ceren Önder paylaştı.

Kütahya’da art arda depremler: İki ilçede okullar bugün tatil

Kütahya’nın Simav ilçesinde en büyüğü 4,6 olmak üzere 4,5 ve 3,9 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Simav ve çevresindeki köyler ile Pazarlar’da okullar bugün tatil edildi.

Telefonlara bildirim geldi: Deprem tahmini mi yoksa uyarı mı?

Çarşamba günü öğle saatlerinde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2’lik deprem öncesinde bazı telefonlara sarsıntı başlamadan saniyeler önce deprem uyarısı geldi. Bu da birçok soruya neden oldu. Cep telefonu sinyali, depremin merkez üssünden uzak kullanıcılara, sarsıntıdan önce ulaşıyor. Sistemin nasıl çalıştığını Teknoloji Uzmanı Ahmet Can ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz anlattı.

Son dakika Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 24 Nisan 2025

Son dakika Amasya deprem haberleri..Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya Kandilli ve AFAD son depremler.. 24 Nisan 2025 Amasya deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Amasya’da? Amasya son deprem büyüklüğü ne kadar? Amasya’da ve Amasya yakınındaki depremler nelerdir? Amasya’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Amasya canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Amasya deprem haberleri.. Amasya’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Amasya’da deprem mi oldu? Deprem Amasya’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Amasya’da nerede deprem oldu? Amasya deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Deprem riski bitti mi, tehlike var mı? Prof. Dr. Okan Tüysüz’den açıklama

İstanbul dün öğle saatlerinde 6,2 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Peki deprem riski bitti mi? Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremin düşük ivmeli bir deprem olduğunu belirterek kırılan fayın üzerinde stresin boşaldığını söyledi.

İstanbullulara acil çağrı: Gelecek dönüşüme bağlı

Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. İstanbul’da 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi ya da dönüştürülmesi gerektiği söyleyen uzmanlar, acele edilmesi konusunda uyarıyor. Uzmanlar, kentte acilen yıkılması gereken 600 bin konut olduğunu kaydediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir