TMSF’den “kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara” açıklama: Hukuken imkanı yok

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), mahkeme kararı olmadan şirketlere kayyım atanmasının söz konusu olmadığını, TMSF’nin belediyelere de kayyım olarak atanmasının hukuken imkanının bulunmadığını bildirdi.

TMSF’den yapılan duyuruda, son günlerde belli bir çevre tarafından kasıtlı şekilde “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağının” iddia edilmesi üzerine açıklama yapma zarureti doğduğu belirtildi.

Mahkeme kararı olmadan TMSF’nin bir şirkete “kayyım” olarak görevlendirilemeyeceği aktarılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Resmi Gazete’de 4 Şubat’ta yayımlanan 7539 sayılı Kanunun 7. Maddesi ile getirilen yeni yasal düzenlemeye göre, TMSF’nin Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 133. maddesine göre kayyım olarak atanması durumunda, Bankacılık Kanunu’nda var olan yetkilerini kullanması mümkün hale gelmiştir. Şirketlere kayyım atanması yeni bir düzenleme değildir. CMK’ye göre ‘kuvvetli şüphe’ bulunması durumunda kanunlar çerçevesinde şirketlere kayyım atanmaktadır.

Kanun değişikliğiyle TMSF sadece, Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama ile Terörizmin Önlenmesini Sağlama Kanunu’nda düzenlenen terörizmin finansmanı suçlarının işlendiği hususunda kuvvetli şüphe bulunması halinde, CMK’nin 133. ve 128. maddeleri gereğince mahkeme tarafından kayyım olarak atanabilecektir.”

“Kanunda TMSF’ye daha önce görülmemiş yeni yetkiler verilmemiştir”

İddiaların aksine mahkeme kararı olmadan suça karışmamış şirketlere kayyım atanmasının söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, TMSF’nin hukuken belediyelere de kayyım olarak atanmasının imkanının bulunmadığı bildirildi.

Kanunda TMSF’ye daha önce görülmemiş yeni yetkiler verilmediği kaydedilen açıklamada, “Özetle, son düzenlemeyle TMSF’nin görevlendirildiği şirketlerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için Bankacılık Kanunu’nun tanımladığı, halihazırda var olan yetkilerinin kullanılabilmesine imkan sağlayacak 5 yıl süreli bir düzenleme yapılmıştır.” denildi. (AA)

 

Related Posts

Çin’in teşvikleri piyasalarda ‘devalüasyon’ iması yaratıyor

Uzmanlar, Çin Merkez Bankasının (PBoC) ekonomiyi desteklemek için açıkladığı teşvikleri devalüasyon hamlesi olarak değerlendirirken, teşviklerin devam edeceğini öngörüyor.

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısı

Dün 9.134,68 puandan kapanan BIST 100 endeksi, yeni güne yüzde 0,02 artışla 9.136,54 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 30,32 puan ve yüzde 0,33 değer kazancıyla 9.165,01 puana yükseldi BORSADA GÜNÜN İLK YARISI …

Emeklilikte yeni tasarı TBMM’de: Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

“Staj ve çıraklık mağdurları” adı altında bir araya gelen ve dönem dönem sosyal medya çağrıları ve basın açıklamaları yapan bu grup uzun süredir emekliliğe dair taleplerini duyurmaya çalışıyordu. Mağdurların sesini duyan Hatay Milletvekili Nermin …

Dolar ve Euro ne kadar oldu? (7 Mayıs 2025)

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 38,6430’dan, Euro ise 43,9650’den işlem görüyor.

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE’de sert artış

Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE aylık bazda yüzde 2,65 artarken, enerjideki artış yüzde 4,32’yi buldu. Gıdada yüzde 1,35, hizmet sektöründe ise yüzde 3,15’lik yükseliş kaydedildi.

MB Başkanı Karahan’dan enflasyonun ana eğilimine dair açıklama

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Merkez Bankası’nın faaliyetlerini anlattı. Karahan’ın sunumunda para politikası, kur ve likidite başta olmak üzere verilecek güncel mesajlar piyasaların …