Tunceli’de köylülerin doğayı tahrip edeceği gerekçesiyle karşı çıktığı katı atık tesisinin yapılmasına karar verildi

Tunceli’de Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi İnşa Edilecek

Tunceli’de uzun süredir gündemde olan ‘Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’ projesi hayata geçirilme kararı alındı. Vali ve Belediye Başkan Vekili Bülent Tekbıyıkoğlu, “Bu çevre dostu projeyi gerçekleştireceğiz. Çevreci olan bu projeyi destekler, karşı çıkmaz. Çöplerin Pülümür Çayı’na akmasıyla buranın kirletildiğini görüyorsunuz. Bilim insanlarına göre, çöplerin suya karışması 30 bin kişinin atık suyunun suya karışmasıyla eşdeğer” ifadelerini kullandı. Köylüler ise projenin 55 bin ağacın kesilmesine neden olacağını belirterek karşı çıkıyor.

Tunceli’de Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi

2009 yılında Tunceli’de belediye tarafından planlanan Entegre Katı Atık Bertaraf tesisi projesi, 2011 yılında Tunceli Belediyesi öncülüğünde 7 ilçenin belediye başkanlıkları tarafından DERKAB (Dersim Katı Atık Birliği) kurularak hayata geçirildi. Bu birliğin kurulmasının ardından proje, 2015 yılı Mart ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Tesisin yapılacağı yer Sütlüce köyü olarak belirlendi ve Avrupa Birliği’nin fon desteğiyle projenin gerçekleştirilmesi planlandı. Ancak köylüler ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için Erzincan İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Mahkeme, davayı reddetti. Danıştay da reddetme kararı aldı. Sütlüce köyü yakınlarında yapılması planlanan 18 hektarlık alan üzerine inşa edilecek ‘Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’ projesine karşı çıkan köylüler, bölgede doğanın tahrip olacağını, kutsal alanlarının çöpler altında kalacağını ve geçim kaynaklarının son bulacağını belirterek eylemlerde bulundu. Diğer ilçe belediyeleri ise projeye destek verdi.

Projenin hayata geçirilmesi belediye görevlendirmesinin ardından gündeme geldi. Merkez ve ilçe belediyelerinin tüm üyelerinin katılımıyla projeyle ilgili toplantı gerçekleştirildi. Projenin detayları incelenerek, 18 hektarlık alan 10 hektara düşürüldü.

“Çevreci olan bu projeye destek olmalıyız”

Vali ve Tunceli Belediye Başkan Vekili Bülent Tekbıyıkoğlu, vahşi depolama alanı ve tesisin yapılacağı bölgede incelemelerde bulundu. Projeyi desteklediğini belirten Tekbıyıkoğlu, çevrecilerin de projeye destek vermesi gerektiğini vurguladı. Tekbıyıkoğlu, vahşi depolama alanının çevreye verdiği zarardan bahsederek, şunları dile getirdi:

“Burayı görmeyenler için buranın varlığı yokmuş gibi algılanabilir, ancak burası aslında Tunceli’nin çöplüğüdür ve TOKİ Mahallesi’ne sadece 700-800 metre mesafededir. Bu Tunceli’ye yakışmayan bir durumdur. Burası hemen yanı başında Pülümür Irmağı’nı barındırmaktadır. Bilim insanlarının verilerine göre buradaki çöplüğün Pülümür Nehri’ne bıraktığı atıklar, yaklaşık 30 bin kişinin kanalizasyonunun nehrine karışmış atıklarla eşdeğer kirliliğe neden olmaktadır. Bu durum, ilimize yakışmayan bir rezilliktir. İlimizin en değerli varlıklarından biri doğal yaşam alanlarıdır. Burada doğal hayat adeta katlediliyor. Eğer çevreciler gerçekten duyarlı bir şekilde hareket etmek istiyorlarsa, burayı protesto etmeleri gereken yer burası. Buranın hızla kaldırılması gerekmektedir. Bu sözlerimi bir ilin valisi ve belediye Başkan Vekili olarak ifade ediyorum. Bu durumu sona erdireceğiz ve burayı tekrar yeşillendireceğiz. 55 bin ağaç kesimi iddiası kesinlikle doğru değildir”  (DHA)

Related Posts

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu nasıl?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizinden dolayı 10 gündür yoğun bakımda. Tedavisine dair son durumu kızı Ceren Önder paylaştı.

Kütahya’da art arda depremler: İki ilçede okullar bugün tatil

Kütahya’nın Simav ilçesinde en büyüğü 4,6 olmak üzere 4,5 ve 3,9 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Simav ve çevresindeki köyler ile Pazarlar’da okullar bugün tatil edildi.

Telefonlara bildirim geldi: Deprem tahmini mi yoksa uyarı mı?

Çarşamba günü öğle saatlerinde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2’lik deprem öncesinde bazı telefonlara sarsıntı başlamadan saniyeler önce deprem uyarısı geldi. Bu da birçok soruya neden oldu. Cep telefonu sinyali, depremin merkez üssünden uzak kullanıcılara, sarsıntıdan önce ulaşıyor. Sistemin nasıl çalıştığını Teknoloji Uzmanı Ahmet Can ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz anlattı.

Son dakika Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 24 Nisan 2025

Son dakika Amasya deprem haberleri..Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya Kandilli ve AFAD son depremler.. 24 Nisan 2025 Amasya deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Amasya’da? Amasya son deprem büyüklüğü ne kadar? Amasya’da ve Amasya yakınındaki depremler nelerdir? Amasya’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Amasya canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Amasya deprem haberleri.. Amasya’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Amasya’da deprem mi oldu? Deprem Amasya’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Amasya’da nerede deprem oldu? Amasya deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Deprem riski bitti mi, tehlike var mı? Prof. Dr. Okan Tüysüz’den açıklama

İstanbul dün öğle saatlerinde 6,2 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Peki deprem riski bitti mi? Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremin düşük ivmeli bir deprem olduğunu belirterek kırılan fayın üzerinde stresin boşaldığını söyledi.

İstanbullulara acil çağrı: Gelecek dönüşüme bağlı

Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. İstanbul’da 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi ya da dönüştürülmesi gerektiği söyleyen uzmanlar, acele edilmesi konusunda uyarıyor. Uzmanlar, kentte acilen yıkılması gereken 600 bin konut olduğunu kaydediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir