Türkiye’de kadınlar “zorlayıcı kontrol şiddeti”ne maruz kalıyor

Türkiye’de Kadınlar Zorlayıcı Kontrol Şiddetine Maruz Kalıyor

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin daha az bilinen bir boyutu dikkat çekiyor: zorlayıcı kontrol. Türk Ceza Kanunu’nda eziyet suçu olarak tanımlanan bu davranış biçimi, kadınların özgürlüklerini kısıtlayan bir baskı aracı olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, bu şiddet türüne karşı kadınların hukuki yollara başvurarak haklarını savunmaları gerektiğini ve toplumda farkındalığı artırmaya yönelik eğitim çalışmalarının hayati önem taşıdığını ifade ediyor.

Her 10 kadından 8’i etkileniyor

BirGün’de yer alan habere göre, yapılan araştırmalar, Türkiye’de her 10 kadından 8’inin, özellikle partnerleri tarafından zorlayıcı kontrol şiddetine maruz kaldığını gösteriyor. 15-24 yaş aralığındaki genç kadınlar bu durumdan en çok etkilenen grup olarak öne çıkıyor.

Şiddetin az bilinen yüzü

Zorlayıcı kontrol, kadınların özerkliklerine müdahale eden ve kişisel özgürlüklerini kısıtlayan davranışlarla kendini gösteriyor. Bu tür müdahaleler arasında sosyal ilişkilerin kısıtlanması, dijital gözetim, giyim kuşamına müdahale gibi davranışlar bulunuyor.

Kadınlar direniyor

Bu baskılara karşı kadınların direniş geliştirdiği ve özerkliklerini korumaya çalıştıkları belirtiliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Anıl Özge Üstünel‘in yürüttüğü araştırmalar, kadınların bu tür kontrol davranışlarına karşı pozisyonlarını korumaya yönelik çeşitli stratejiler geliştirdiklerini ortaya koyuyor.

Hukuki yollar ve İstanbul Sözleşmesi

Avukat Sema Yurtbilir, zorlayıcı kontrolün, kadınların sıklıkla maruz kaldığı ancak yeterince tanınmayan bir şiddet türü olduğunu belirterek, kadınların bu duruma karşı hukuki yollarla mücadele edebileceklerini ifade ediyor. Yurtbilir, 6284 Sayılı Kanun çerçevesinde aile mahkemelerinden alınabilecek tedbir kararlarına ve acil durumlarda kolluk kuvvetlerinden istenebilecek müdahalelere dikkat çekiyor.

Fiziksel iz arama sorunu

Yurtbilir, kolluk kuvvetlerinin çoğu zaman fiziksel bir iz arayışında olduklarını ve bu durumun kadınların şikayetlerinin ciddiye alınmasını zorlaştırdığını vurguluyor. Bu nedenle, kadınların yasal haklarını kullanmaktan çekinmemeleri ve savcılıklara başvurarak soruşturma talebinde bulunmaları gerektiğine işaret ediyor.

 


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi


 

Related Posts

Avrupa Birliği’nden ABD’ye “ticaret anlaşmasına hazırız” mesajı

Avrupa Birliği’nden ABD’ye “ticaret anlaşmasına hazırız” mesajı

CHP’li Öztunç’tan ‘Gazze’de soykırım yok’ diyen Alman vekile sert tepki: ‘Bu çağın Hitler’i Netanyahu’dur’

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) Genel Kurulu’nda Alman bir üyenin “Gazze’de soykırım yoktur” sözleri üzerine, “Bu çağın Hitler’i Netanyahu’dur. Cesur olun vicdanlı olun ve bunu kabul edin” dedi.

Harkiv ve Donetsk’te 2 yerleşim yeri Rusya kontrolüne geçti

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’daki faaliyetleriyle ilgili güncel bilgi paylaşıldı. Rus güçlerinin Ukrayna cephesindeki pozisyonlarını güçlendirdiği belirtilen açıklamada, “Harkiv bölgesinde …

Melih Gökçek’le ilgili pes dedirten iddia

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait Dikmen’deki Belediye Başkanlığı Konutu’nun satışı kararı alınırken, eski başkan Melih Gökçek’in konutta kullandığı mobilyaların belediye bütçesiyle alındığı ortaya çıktı.

Özgür Demirtaş’ı çileden çıkartan yorum: “Ulan nankör!”

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, X hesabına gelen bir yoruma çok sinirlendi. Yıllar önce yurtdışından dönem ekonomist Demirtaş, yıllardır yaptığı katkıların kıymetinin bilinmediğini vurguladı.

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özel’e ‘Cunta’ tepkisi: Demokratik siyaset konusunda büyük bir bilinçsizlik sergiliyor

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan sözlerine tepki gösterdi. Çelik, “Özgür Özel’in seçilmiş Cumhurbaşkanımıza ve kabinesine “cunta yönetimi” ifadesi kullanması, demokratik siyasete karşı bir noktada durduğunun en açık göstergesidir” dedi.