Uzaydaki gizemli bir kara delik ‘yanıp sönmeye’ başladı

Aşırı Süper Kütleli Kara Delikten Gelen Parıltılar Gökbilimcileri Şaşırtıyor

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, “1ES 1927+654” olarak adlandırılan süper kütleli kara delik, hızı giderek artan parıltılar saçıyor. Bu durum, gökbilimcilerin daha önce hiç karşılaşmadığı bir fenomen olarak dikkat çekiyor. Kara delik, bir milyon güneş kütlesine sahip ve 270 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galakside bulunuyor.

MIT’de fizik profesörü olan Erin Kara, “çok güzel olduğu için” bilim insanlarının 2018’den beri bu kara deliği izlediklerini belirtiyor. Son iki yıldır yapılan gözlemlerde, süper kütleli kara delikten gelen X-ışını parıltılarının artan bir hızla yayıldığı ve her 18 dakikada bir sıklıkla meydana geldiği saptandı.

Araştırmacılar, bu durumun daha önce karşılaşılmamış bir olay olduğunu vurguluyorlar. MIT’de fizik yüksek lisans öğrencisi olan Megan Masterson ise, “Yanıp sönen hızda bu kadar belirgin bir değişiklik gözlemlemedik. Bu durum, kesinlikle sıradan bir kara delikten farklı” şeklinde konuştu.

Gökbilimciler, bu durumun sebebini net bir şekilde açıklayamıyorlar. En olası senaryo, dönen bir beyaz cücenin kara deliğe doğru yavaşça yaklaştığı ancak içine çekilmeden önce kenarında dolaştığı yönünde. Masterson, “Bu, bildiğimiz en yakın şey olabilir. Beyaz cücelerin bir olay ufkunun hemen yanında uzun bir süre varlıklarını sürdürebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu nasıl?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizinden dolayı 10 gündür yoğun bakımda. Tedavisine dair son durumu kızı Ceren Önder paylaştı.

Kütahya’da art arda depremler: İki ilçede okullar bugün tatil

Kütahya’nın Simav ilçesinde en büyüğü 4,6 olmak üzere 4,5 ve 3,9 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Simav ve çevresindeki köyler ile Pazarlar’da okullar bugün tatil edildi.

Telefonlara bildirim geldi: Deprem tahmini mi yoksa uyarı mı?

Çarşamba günü öğle saatlerinde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2’lik deprem öncesinde bazı telefonlara sarsıntı başlamadan saniyeler önce deprem uyarısı geldi. Bu da birçok soruya neden oldu. Cep telefonu sinyali, depremin merkez üssünden uzak kullanıcılara, sarsıntıdan önce ulaşıyor. Sistemin nasıl çalıştığını Teknoloji Uzmanı Ahmet Can ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz anlattı.

Son dakika Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 24 Nisan 2025

Son dakika Amasya deprem haberleri..Amasya’da deprem mi oldu? Az önce deprem Amasya’da nerede oldu? Amasya Kandilli ve AFAD son depremler.. 24 Nisan 2025 Amasya deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Amasya’da? Amasya son deprem büyüklüğü ne kadar? Amasya’da ve Amasya yakınındaki depremler nelerdir? Amasya’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Amasya canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Amasya deprem haberleri.. Amasya’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Amasya’da deprem mi oldu? Deprem Amasya’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Amasya’da nerede deprem oldu? Amasya deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Deprem riski bitti mi, tehlike var mı? Prof. Dr. Okan Tüysüz’den açıklama

İstanbul dün öğle saatlerinde 6,2 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Peki deprem riski bitti mi? Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremin düşük ivmeli bir deprem olduğunu belirterek kırılan fayın üzerinde stresin boşaldığını söyledi.

İstanbullulara acil çağrı: Gelecek dönüşüme bağlı

Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. İstanbul’da 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi ya da dönüştürülmesi gerektiği söyleyen uzmanlar, acele edilmesi konusunda uyarıyor. Uzmanlar, kentte acilen yıkılması gereken 600 bin konut olduğunu kaydediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir