Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft Yapay Zeka İle Doktorları Taklit Ediyor

Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman liderliğindeki yapay zeka ekibi, uzman doktorları taklit ederek karmaşık ve zorlu vakaları değerlendirebilen bir sistem geliştirdi. Şirketin açıklamasına göre, sistem OpenAI’ın gelişmiş o3 modeliyle çalışıyor. Sistem, dünyaca ünlü New England Journal of Medicine (NEJM) dergisinden seçilen 300’den fazla zor vaka üzerinde test edildi.

NEJM, doktorların çözmesi için tasarlanmış karmaşık ve öğretici hasta öyküleriyle biliniyor. Microsoft ekibi bu vakaları etkileşimli testlere dönüştürerek yapay zekanın yeteneklerini ölçtü. Sonuçlara göre sistem, vakaların yüzde 80’inden fazlasında doğru teşhis koymayı başardı. Aynı vakalarda yalnız çalışan doktorların başarı oranı ise yüzde 20’de kaldı.

Microsoft, yapay zekanın gerçek bir doktor gibi adım adım ilerleyerek sorular sorduğunu, gerekli testleri planladığını ve sonunda teşhis koyduğunu belirtti. Sistem duruma göre hastalardan röntgen, kan testi gibi tahlil sonuçları da isteyebiliyor.

Microsoft, sistemin insan doktorlardan daha verimli şekilde hangi testlerin isteneceğine karar verebildiğini ve böylece maliyetleri düşürebileceğini açıkladı.

Yapay Zeka ve Doktorlar Arasındaki Rol Paylaşımı

Microsoft, yapay zekanın doktorların yerini almayacağını, aksine onların işini kolaylaştıracağını vurguluyor. Yapay zekanın farklı tıbbi alanlardaki bilgileri bir araya getirerek doktorlara özellikle karmaşık durumlarda gelişmiş karar desteği sunabileceğini ifade ediyor.

Microsoft yetkilileri, sistemin klinik kullanıma hazır olmadığını ve daha yaygın semptomlarda da test edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Microsoft’un blog yazısında “Doktorların klinik rolleri sadece teşhis koymakla sınırlı değil. Belirsizlikle baş etmek ve hasta ile aileleriyle güven ilişkisi kurmak gibi yapay zekanın üstlenemeyeceği görevleri var” ifadelerine yer verildi.

Şirketin “tıbbi süperzekâya giden yol” sloganı, sağlık sektöründe büyük değişim beklentilerini de beraberinde getiriyor. Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman, Batı medyasına yaptığı açıklamada sistemin 5–10 yıl içinde neredeyse hatasız hale gelebileceğini söyledi.

Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşması, özellikle dünyanın doktor bulunmayan veya hekim açığı yaşanan bölgelerinde sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırabilir. Yapay zeka sistemleri, yeni bir hastalıkla ilgili güncel araştırmalar ve yeni tedavi protokolleri ortaya çıktığında aynı anda ve hızla güncellenerek tüm dünyada aynı kalitede bilgi sunabilirken bu sayede temel sağlık hizmetlerinin daha eşit bir şekilde verilmesine katkı sunabilir.

Related Posts

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.

Her gün dondurma yersek ne olur? Bilim cevabını verdi!

Dondurma, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlılarından biri. Ancak her gün tüketildiğinde vücuda nasıl etkileri oluyor? Bilim insanları, düzenli dondurma tüketiminin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabileceğini belirtiyor.